Πέμπτη 17 Απριλίου 2008

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ


Μέλη της Ηράκλειας ΕΑΚ την Κυριακή 13 Απριλίου περπάτησαν στο δρόμο του Ηρακλή. Από τα ερείπια του ναού του Ηρακλή στην αρχαία πόλη Κλεωνή, μέχρι την σπηλιά που ο Ηρακλής πραγματοποίησε τον πρώτο άθλο του, την εξόντωση δηλαδή του φοβερού λιονταριού που λυμαίνονταν την περιοχή. Το Λιοντάρι της Νεμέας ήταν ένα τρομερό σε δύναμη, οργή και όγκο ζώο το οποίο ζούσε σε μία πηλιά με δύο εξόδους, στο όρος Τρητόν.


Ο ημίθεος ήρωας, έφραξε τη μία έξοδο της σπηλιάς εγκλωβίζοντας, έτσι, το ζώο μέσα και κατόπιν το κατέβαλε χτυπώντας το με το ρόπαλό του, ενώ, τέλος, το έπνιξε με τα χέρια του.
Απόλαυσαν μια υπέροχη διαδρομή μέσα από αμπέλια,
ελιές, πεύκα και κυπαρίσσια, περνώντας από τις Αρχαίες Κλεωνές, ένα γραφικό μικρό χωριό ανατολικά της Νεμέας με πολλά οινοποιεία.



Πέρασαν απο το ιερό του Δία, το πιο σημαντικό οικοδόμημα του αρχαιολογικού χώρου, τόσο στην αρχαιότητα όσο και σήμερα.


Από την πηγή που στάθμευσαν κατά την διάρκεια της εκστρατείας τους προς τη Θήβα οι επτά Αργείοι στρατηγοί, ζήτησαν -λέει ο μύθος- νερό από μια παραμάνα, η οποία φυλούσε το γιο του βασιλιά της πόλης, Οφέλτη. Η νεαρή γυναίκα άφησε το βρέφος για να πάει να φέρει νερό στους στρατηγούς και τότε ένα φίδι δάγκωσε θανάσιμα το μικρό Οφέλτη. Από τότε οι Αργείοι τιμούσαν με αγώνες νεκρικούς το βρέφος, οι οποίοι ονομάστηκαν Νέμεα.



Μετά το αρχαίο στάδιο ανηφόρισαν σε δύσβατο μονοπάτι στο όρος Τρητόν (είναι μέλη του ΕΟΣ Κορίνθου) και έφτασαν με μεγάλη δυσκολία στην σπηλιά. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη και η θέα καταπληκτική. Η πρόταση είναι να ανοιχτή το μονοπάτι, να σηματοδοτηθεί για να γίνει επισκέψιμο.



Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΑΘΛΟ


Ο πρώτος άθλος που ανετέθη στον Ηρακλή από τον Ευρυσθέα ήταν να του φέρει το δέρμα του λιονταριού της Νεμέας. Αυτό ήταν παιδί του Τυφώνα, ή κατ' άλλους του σκύλου Όρθρου και της Χίμαιρας, στην περιοχή της Νεμέας και ήταν άτρωτο.


Μία άλλη εκδοχή ήταν ότι το γέννησε η Σελήνη, με φρίκη όμως, το πέταξε στη γη, στο όρος Τρητό της Νεμέας, για να τιμωρήσει τον λαό της, επειδή δεν της πρόσφεραν κάποιες θυσίες.


Κατ’ άλλους, η Σελήνη δημιούργησε το λιοντάρι κατ' εντολή της Ήρας από τον αφρό της θάλασσας, και ύστερα κλείνοντάς το σε ένα μεγάλο κιβώτιο, το πήγε η Ίρις στη Νεμέα, δεμένο στην ζώνη της.


Πηγαίνοντας στην Νεμέα, έφτασε στις Κλεωνές, ένα χωριό κοντά στο Aργος και φιλοξενήθηκε από τον Μόλορχο, ο γιος του οποίου είχε σκοτωθεί από το λιοντάρι. Όταν αυτός θέλησε να θυσιάσει ένα κριάρι στην Ήρα, του είπε να περιμένει για τριάντα ημέρες και αν επιστρέψει σώος, να θυσιάσει στον Δία Σωτήρα, ενώ αν πεθάνει, να εκτελέσει θυσίες σαν σε ήρωα.


Φτάνοντας στην Νεμέα βρήκε το λιοντάρι και πρώτα του έριξε με το τόξο. Όταν είδε ότι είναι άτρωτο, το κυνήγησε με το σπαθί του, το οποίο, όμως, στράβωσε και έπειτα, το κυνήγησε με το ρόπαλο. Εκείνο έφυγε και κρύφτηκε στην σπηλιά του, η οποία είχε δύο εισόδους. Ο Ηρακλής έφραξε το ένα στόμιο και από την άλλη επιτέθηκε στο θηρίο, βάζοντας το χέρι του στο λαιμό του και σφίγγοντας τον λαιμό του, το έπνιξε. Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, το λιοντάρι του έκοψε και ένα δάχτυλο στην πάλη τους. Μετά το έριξε στους ώμους και γύρισε στις Κλεωνές


Δεν υπάρχουν σχόλια: